Bibliotheek Tubbergen leent Daisyspelers aan mensen die moeite hebben met lezen. Zowel individuele lezers als instellingen en daisyscholen kunnen hiervan gebruik maken. Er zijn twee Daisyspelers voor ouderen en volwassen slechtzienden die makkelijk te bedienen zijn en er is een walkman beschikbaar voor de jeugd.


Wat is een Daisyspeler?
Een Daisyspeler is een soort cd-romspeler waar alleen Daisyschijfjes mee afgespeeld kunnen worden. Op de schijfjes staan luisterboeken. Met de Daisyspeler kan men ook bladwijzers aanbrengen en pagina's opzoeken, geluid hoger/lager zetten en de snelheid van het voorlezen is regelbaar. Voor volwassenen zijn er twee verschillende koffertjes beschikbaar. In elk koffertje zit een speler met tien verschillende daisyroms: streekromans, detectives en literaire werken. In een derde koffertje zit voor de jeugd ook een pakket van tien schijfjes. Ook een gebruiksaanwijzing en een inhoudsopgave ontbreken niet.

Voor wie is het bedoeld?
Het doel van de bibliotheek is om volwassenen en kinderen eens kennis te laten maken met een Daisyspeler. Mensen die chronisch iets mankeren, kunnen in aanmerking komen voor een vergoeding om zo'n apparaat zelf aan te schaffen. Voor meer informatie kunt u bellen naar het Centrum Indicatiestelling Zorg, telnr. 0900-2030402.
Daisyspelers zijn duur en bedoeld voor mensen die niet op de gewone manier kunnen lezen zoals blinden en slechtzienden. Bij kinderen kun je ook denken aan leerstoornissen die het lezen bemoeilijken (autisme, dyslexie). Voor mensen die tijdelijk niet kunnen zien door bijvoorbeeld een oogoperatie, is het ook een oplossing om het koffertje te lenen. Voordeel van een Daisyspeler t.o.v. het gewone luisterboek op cd is dat er op 1 schijfje een hele roman past. Ook instellingen en scholen kunnen een koffertje lenen om intern voor bewoners/leerlingen te gebruiken. Het is het voornemen van Bibliotheek Tubbergen om in de toekomst een basiscollectie Daisyroms aan te gaan schaffen.

Spelregels
De koffertjes worden alleen in de Bibliotheek Tubbergen uitgeleend en moeten daar worden ingeleverd. De leentermijn bedraagt 6 weken en verlenging geldt als een nieuwe uitleentermijn. Reserveren is mogelijk. Voor leden van de bibliotheek is het koffertje gratis te leen, voor niet-leden kost de uitlening 2,50. Voor instellingen en scholen geldt de uitlening als 1 projectcollectie. Het boetetarief bedraagt € 0,15 cent per dag.

Meer informatie over hulpmiddelen kan men lezen op de site: www.aangepast-lezen.nl.