Lezen kan altijd! Ook als je slecht kunt zien.

Aangepast lezen heet de nieuwe vorm van lezen. Bibliotheken bieden steeds meer materialen in aangepaste leesvorm, zodat mensen met een visuele handicap of beperking toch kennis kunnen nemen van kranten en tijdschriften, of van verhalen, hoorcolleges en andere informatie.

 
Aangepast-lezen--bord resizeHet ALP in bibliotheek Tubbergen is te vinden op de begane grond. Er staat een grote collectie aangepaste materialen: Luisterboeken, Groteletterboeken en daisyboeken. Bij de receptie zijn daisyspelers te leen om kennis te maken met deze vorm van lezen.
Niet alleen voor blinden en slechtzienden is dit een handig hulpmiddel, maar ook voor mensen met bijvoorbeeld dyslexie of afasie. Ook voor mensen met een handfunctiebeperking, bijvoorbeeld Ziekte van Parkinson of reuma, is de daisyspeler een uitkomst. Ouderen die moeite met de kleine lettertjes krijgen dus nog volop de mogelijkheid om lekker te lezen!

Nieuwe collectie daisyboeken
Een daisyboek ziet er uit als een gewone cd. Het verschil is dat een daisyrom sneller of langzamer kan worden afgespeeld en dat men er in kan bladeren, net als bij een gewoon boek. Voor het beluisteren is een daisyspeler nodig. Een luisterboek kun je afspelen op een gewone cd-speler.

Voor meer informatie over (het lenen van) de daisyspeler en daisyboeken: lees verder >>