Nieuws uit de Bibliotheek

Dialoogsessies Slavernijverleden:

Dialoogsessies Slavernijverleden:

Pakhuis de Zwijger organiseert drie dialoogsessiesom ons slavernijverleden en de doorwerking daarvan in het heden te bespreken en een plek te geven.

Het is inmiddels bijna een jaar geleden dat George Floyd om het leven kwam in Minneapolis (Minnesota, VS) door politiegeweld. Overal in de VS, maar ook in Nederland stonden mensen op om te protesteren tegen buitensporig optreden van de politie tegen zwarte mensen. De Black Lives Matter beweging kreeg een nieuwe impuls en langzamerhand beginnen Nederlandse burgers zich meer en meer bewust te worden van vormen van uitsluiting en racisme. In het bijzonder is de mening van Nederlanders omtrent het Slavernijverleden aan het kantelen.

Op 1 juli 2021 is het 148 jaar geleden dat de Slavernij in 1873 – 10 jaar na de officiële afschaffing – daadwerkelijk werd afgeschaft. Jaarlijks wordt deze dag in Suriname, de Nederlandse Antillen en Nederland gevierd met Keti Koti (Gebroken Ketenen in Sranantongo). Een feestelijke aangelegenheid, maar ook een moment van bezinning en herdenking. In aanloop naar dit jaarlijkse moment, gaan we in drie dialoogsessies in gesprek over dit gedeelde verleden en de doorwerking ervan in onze maatschappij vandaag de dag. Zit onze geschiedenis de toekomst van velen in de weg? Kan je uitsluiting en racisme herkennen als je het zelf nooit hebt ervaren?

De dialoogsessies vinden live vanuit Pakhuis de Zwijger, Amsterdam plaats. Meekijken en praten kan via de website:

  • 11 mei, 20.15 uur - Dialoogsessie #1: Onderwijs en Arbeidsmarkt - Livestream URL
  • 18 mei, 20.15 uur - Dialoogsessie #2: Beeldvorming - Livestream URL
  • 25 mei, 20.15 uur - Dialoogsessie #3: (H)erkenning - Livestream URL

Partner: Pakhuis de Zwijger

210505 logo Pakhuis de Zwijger