Voorleeskampioen Ties uit Langeveen boeit jury met haaien en onderbroeken

Ties Kuipers (11) mag dit jaar de titel voorleeskampioen van de gemeente Tubbergen voeren. Kinderburgemeester Kristy Geuke en Yvonne Keizer van de Bibliotheek Tubbergen verrasten de kersverse winnaar dinsdagochtend met slagroomtaart, een oorkonde en een boekenbon.

„Op school had ik goede hoop dat ik de voorleeswedstrijd zou winnen”, bekent Ties. „Ik zei tegen mezelf: ‘ik ga winnen! Ik heb er heel veel zin in. En dat werkte. Maar ik wist natuurlijk niet wie er allemaal meededen aan de volgende, gemeentelijke finale in de bieb. Daarom was ik best zenuwachtig.”

De leerling van de Mariaschool in Langeveen nam het tijdens de finale op tegen zeven kandidaten (de andere kandidaten waren Mauck Bussing (Kadoes Albergen), Iris Bekhuis (Aloysiusschool Geesteren), Sietze Sauer (De Zeven Mijlen Manderveen), Merlin Wisselink (St. Alphonsusschool Mariaparochie), Naomi Veenhuis(Mariaschool Reutum), Roos Rolefes (De Wiekslag Tubbergen) en Fien Bossink (Mariaschool Vasse) uit de groepen zeven en acht van basisscholen in de gemeente Tubbergen. Vanwege de coronamaatregelen vond deze plaats in de bieb in Tubbergen. „Normaal gesproken is de finale in ’t Oale Roadhoes met veel publiek”, vertelt de kampioen. „Dat had ik ook leuker gevonden maar het kon helaas niet.” Iedere voorleeskampioen van de school kwam om beurten naar de Bibliotheek en las een fragment voor uit zijn of haar favoriete boek. Hiervan werd door Pim Olde Hamspsink een filmpje gemaakt. Dit filmpje is natuurlijk binnenkort ook op onze site te zien!

Dus probeerde Ties de jury, bestaande uit kinderburgemeester Kristy Geuke, wethouder Onderwijs en Cultuur Ursula Bekhuis van de gemeente Tubbergen en docent Nederlands Annemiek Fix van scholengemeenschap Canisius Tubbergen, in z’n eentje te overtuigen.

Waanzinnige Boomhut

Dit lukte met een fragment uit het boek ‘De Waanzinnige boomhut van 26 verdiepingen’ van Andy Griffiths. „Je werd meteen meegezogen in het grappige verhaal”, luidde het oordeel van de jury. „Met name het eind was zeer hilarisch.” Ties: „Dat was toen de haaien de onderbroeken van Terry, een van de hoofdfiguren, had opgegeten. Heel grappig. Ik had het boek al eens eerder gelezen op school.”

Maandagavond werd Ties gebeld met de blijde boodschap dat hij voorleeskampioen van de gemeente Tubbergen is geworden. Hij mag zijn titel verdedigen tijdens de regionale finale die wordt gehouden door Bibliotheek Almelo op 12 maart 2021. Ties is van plan om zich hier goed op voor te bereiden. Zijn streven is om uiteindelijk voorleeskampioen van Nederland te worden. „Lezen vind ik leuk”, laat hij weten. „Maar ik wil niet mijn werk maken van boeken schrijven. Ik speel keyboard en drums en wil later iets gaan doen met muziek. Ondertussen blijf ik wel lezen.”

Bieb Tubbergen geopend op maandag, dinsdag, woensdag en zaterdag van 09.00-12.00 uur voor reserveringen!