Tess Grundel

Tess Grundel van de Mariaschool uit Reutum heeft op woensdagavond 23 januari de eerste ronde van De Nationale Voorleeswedstrijd gewonnen. Tess moest het opnemen tegen 8 schoolkampioenen uit de gemeente Tubbergen, aangemoedigd door enthousiaste supporters in de theaterzaal van ’t Oale Roadhoes.

De 9 kandidaten werden beurtelings door presentator Jeroen Roozendaal uitgenodigd om plaats te nemen op het podium in de grote voorleesstoel. En dat was best spannend, want je wist niet wanneer je aan de beurt was. Door middel van het prikken van een ballon werd bekendgemaakt wie als eerste mocht voorlezen en dat was Jens Rijerkerk van de Mariaschool uit Vasse. Vervolgens kwamen Mirelle Haarhuis (Aloysiusschool Geesteren), Isabel Bernds (Mariaschool Reutum), Tess Grundel en Emily Broekman (De Zeven Mijlen Manderveen) in actie. Iedere kandidaat las een fragment voor uit een zelf gekozen boek. Terwijl Tineke Post het publiek vermaakte met haar ballonnencreaties, trok de jury, bestaande uit Ursula Bekhuis (wethouder Onderwijs en Kunst en Cultuur), Annemiek Fix (docent Nederlands) en Evelien Gerritsen (teamleider Bibliotheek Tubbergen) zich terug. Zij hadden een hele zware taak en konden alvast een keuze maken welke voorlezer misschien kans maakte op die felbegeerde titel Voorleeskampioen 2019! Na de pauze kwamen Roos van der Aa (Kadoes Albergen), Maan Elferink (Alphonsusschool Mariaparochie), Aurora Drees (De Wiekslag Tubbergen) en Aimeé Avci (Heilig Hartschool Fleringen) aan de beurt. Wederom juryberaad. Na een heel spannend kwartiertje werd eindelijk het verlossende woord door juryvoorzitter Ursula Bekhuis gesproken. En dit jaar was het niet makkelijk, want het niveau was zeer hoog.

Uiteindelijk werd Tess Grundel als voorleeskampioen uitgeroepen. Zij kon net dat kleine verschil maken. Tess las een fragment voor uit het boek Hoe overleef ik mezelf? van Francine Oomen. “Tess, wat heb jij een mooie stem, heel prettig om naar te luisteren. We zagen dat je genoot. Op het juiste moment had je contact met het publiek en wat kun jij goed stotteren, super gedaan!” Tess zal de gemeente Tubbergen vertegenwoordigen tijdens de regionale wedstrijd die gehouden wordt op 27 februari 2019 in De Passie te Wierden. En wie weet gaat ze door naar de Overijsselse finale en als alles meezit wordt ze misschien wel de Voorleeskampioen van Nederland.