Maand van de Spiritualiteit 2019

Donderdag 24 januari 2019 hebben we een workshop 'Mindfulness' georganiseerd rondom De Maand van de Spiritualiteit. We hebben hiervoor Birgit Weustink uitgenodigd. De avond begint om 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur in bibliotheek Tubbergen. De toegang is gratis. Wel graag even aanmelden via , aan de balie of bel 0546 - 621 536.

Thema
Van 11 januari tot 11 februari 2019 is De Maand van de Spiritualiteit. Het thema dit jaar is ‘Met aandacht’. Met aandacht leven, wat hebben we daar een moeite mee in deze hectische tijd waarin continu een appèl wordt gedaan op jouw aandacht. In onze aandachtseconomie is aandacht voor jezelf, aandacht voor de ander, voor je werk of gewoonweg aandacht voor de dingen om je heen een schaars goed geworden. Dat geeft te denken, want vrijwel iedere religieuze en spirituele traditie kent aandacht een belangrijke rol toe om te komen tot inzicht, betekenis, liefde, bevrijding, rust of geluk. En niet voor niets hebben veel spirituele boeken aandacht als thema of het nu onder de noemer mindfulness, meditatie of simpelweg focus gepresenteerd wordt. Kortom, aandacht verdient onze aandacht. Een mooie opgave voor de Maand van de Spiritualiteit 2019.

Mindfulness is aandacht hebben voor alles wat zich in het moment afspeelt, zowel in als buiten jezelf. Door het leren van de mindfulness vaardigheden is de kans groot dat je meer stressbestendigheid en kalmte in het leven ervaart, minder verstrikt raakt in gedachten en gevoelens en dat je betere keuzes kunt maken die een heilzaam effect hebben en het leven plezierige maakt. Hoe werkt Mindfulness? Het is een systemische aanpak om nieuwe manieren van controle en wijsheid in ons leven te ontwikkelen, gebaseerd op ons innerlijke vermogen tot ontspanning, aandacht bewustzijn en inzicht. Mindfulness vindt zijn oorsprong in de boeddhistische meditatietechnieken. In plaats van voortdurend toe te leven naar doelen die ver in de toekomst liggen, leer je met een milde open aandacht aanwezig te zijn bij wat nu is. Je leert hoe je de rust en helderheid kunt opzoeken in jezelf. Ook als het leven je deze rust niet gunt, geef mindfulness je de vrijheid goed om te gaan met de onrust, zonder jezelf erin te verliezen.

Birgit Weustink is Mindfulnesstrainer en oprichter van Dochters van Twente. Birgit heeft jaren met heel veel plezier gewerkt in ICT Corporate’s en na een kennismaking met haar bloedeigen burn-out, voelde Birgit zich genoodzaakt om het over een andere boeg gooien. Ze heeft opleidingen voor mindfulnesstrainer, professional coach en transitiemanager gevolgd en afgerond. Ze geeft mindfulness trainingen en is aangesloten bij de beroepsvereniging VMBN (Vereniging Mindfulness Based Trainers Nederland), en is gecertificeerd trainer categorie 1. Dit betekent dat sommige zorgverzekeringen deze training vergoeden. Binnen Dochters van Twente maakt ze vitaliteitsprogramma’s, geeft ze energie-sessies en inspiratie workshops voor mensen, teams en organisaties die fysiek en mentaal willen blijven mee bewegen in onze snel veranderende wereld. Haar doel is om met Dochters van Twente de oosterse wijsheid met een nuchtere twist dichterbij te brengen voor iedereen die behoefte heeft aan een fit en vitaal leven.