Mijn Bibliotheek

Laden...

Zomerlezen voor ouder en kind

Het einde van het schooljaar komt in zicht en de zomervakantie lonkt. Heerlijk natuurlijk, maar vaak lezen kinderen in de vakantie minder dan normaal. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die in de vakantie niet lezen, na de vakantie een terugval in leesontwikkeling hebben.

Hoe voorkom je die zomerdip? Door in de zomervakantie samen met je kind regelmatig te lezen. Liefst iedere dag een minuut of tien. Met deze tips houden jullie dat makkelijk vol! Wat kan er gelezen worden? Alles wat je kind leuk vindt, kun je samen lezen. Natuurlijk kun je gewoon boeken lezen. Maar denk ook eens aan een folder van een dierentuin of pretpark waar jullie naartoe gaan. En ook strips, vakantieboeken en kindertijdschriften zijn leuk om te lezen. Kortom, het maakt niet uit wat je kind leest, als het maar leest.

Als je kind regelmatig leest in de vakantie, zal de leestontwikkeling niet stagneren, en wellicht zelfs vooruitgaan. En lezen wordt nog leuker als je het samen doet.

Do’s bij samen lezen

• Laat je kind het boek kiezen.
  • Bekijk samen het omslag van het boek. Waar zal het boek over gaan? Is het spannend? Of juist grappig? Kortom, fantaseer er samen maar op los.
  • Lees om de beurt een stukje.
  • Geef je kind de kans om een fout zelf te herstellen.
  • Praat samen over wat je gelezen hebt.
  • Geef je kind complimentjes.
  • Geef je kind nog meer complimentjes!

Don'ts bij het samen lezen

• Kies geen boek dat te moeilijk is voor je kind! Niets is zo demotiverend om telkens te merken dat het lezen niet lukt.
  • Verbeter je kind niet te snel als het een fout maakt.
  • Maak het lezen niet te schools.
  • Word niet ongeduldig of geïrriteerd als het lezen niet zo goed gaat.

Tips om te lezen en rekenen in de vakantie

Leren in de vakantie gaat bijna ongemerkt. Wordt er op school veel gelezen volgens de leesmethode of in verhalende of informatieve boeken, als ouder heb je tijdens de vakantie een veel bredere verzameling leesmateriaal tot je beschikking. Denk aan vakantiefolders, het activiteitenprogramma op de camping, brochures van pretparken en bezienswaardigheden, de menukaart op het terrasje.

Zo krijgt een 'leesoefening' een echt vakantietintje. Als je je een beetje openstelt voor de mogelijkheden, kom je onderweg tal van dingen tegen waar je kind ongemerkt wat van opsteekt:

• Speel woordspelletjes met nummerborden in de auto.
  • De plattegrond van de camping is perfect oefenmateriaal om te leren kaartlezen.
  • De autotocht naar Italië is een lesje aardrijkskunde.
  • Laat je zoon ansichtkaarten schrijven aan zijn vriendjes of een vakantiedagboek bijhouden.
  • Laat je dochter uitrekenen hoe ver het nog is naar de volgende camping als je van de 80 kilometer er 25 hebt afgelegd.
  • En hoeveel croissantjes moeten er gekocht worden in de kampwinkel als ieder gezinslid er twee wil eten?
  • Een spelletje Yahtzee oefent de tafels en optellen.
  • Tellen doe je bij een potje badminton op de camping

Hoe hou ik het leesniveau van mijn kind op peil?

Het einde van het schooljaar is bijna in zicht en in de afgelopen maanden is de leesvaardigheid van de kinderen met sprongen vooruitgegaan. Maar hoe hou je het leesniveau van de kinderen op peil tijdens de zomervakantie? Uit onderzoek is namelijk gebleken dat kinderen die tijdens de zomervakantie niet lezen 1 à 2 AVI-niveaus kunnen terugvallen. Het is dus heel belangrijk om ook in die lekker lange zomervakantie te blijven lezen. Hieronder vind je enkele tips.

Tip 1: Stop vooral zelf niet met lezen!

Laat je kind zien dat lezen leuk is en juist iets is wat je voor je plezier doet. Pak dus lekker zelf je favoriete boeken en ga bij de tent of aan het strand lekker zitten lezen.

Tip 2: Neem kinderboeken mee!

Neem veel en vooral leuke kinderboeken mee! Er is vast nog wel een plekje vrij in de koffer. Ga naar de bibliotheek en zoek samen een stapel kinderboeken uit. Boeken die nog te moeilijk zijn kun je voorlezen of samen lezen.

En als er geen plekje vrij is dan kan je gratis een aantal kinderboeken downloaden op je tablet of smartphone via de VakantieBieb-app van de Bibliotheek. Er zit altijd wel iets voor je tussen. De nieuwe app is van 1 juni tot en met 31 augustus te downloaden via de App Store en de Google Play Store. Kijk voor meer informatie op www.vakantiebieb.nl