Mijn Bibliotheek

Laden...

Boekenweek 2018

Als Moeder Natuur is zij de oorsprong van het leven. We worden overweldigd door haar grootsheid of voelen ons geborgen in haar rust. We zetten haar naar de hand of strijden om haar behoud. ‘En toch is alles wat we doen natuur’, schreef Leo Vroman. Zijn dichtregel is motto bij het thema van de Boekenweek 2018.Bij zoveel natuur horen eindeloos veel verhalen. En boeken. In de boekhandel en bibliotheek natuurlijk!

De overweldigende natuur waartegen de mens zich nauwelijks kan verweren, is een romantisch idee. Terug te vinden in de hedendaagse literatuur: Grip (Stephan Enter), Leven van Pi (Yann Martel) en in Zeitoun (Dave Eggers), maar ook in klassiekers als Nooit meer slapen (W.F. Hermans), Robinson Crusoe (Daniel Defoe) en Moby Dick (Herman Melville). Solar (Ian McEwan) en Smeltend ijs (Ilja Trojanow) zijn literaire verhalen over bedreiging van natuur en klimaat. De typische Hollandse landschappen spelen een literaire hoofdrol in Natuurdagboek (Nescio) en Boven is het stil (Gerbrand Bakker). En er is een fascinerende literaire dierentuin. Schrijvers kruipen graag in de huid van dieren, Anton Koolhaas en Toon Tellegen doen dit meesterlijk, maar ook: Dagboek van een Poes (Remco Campert), De Ruiter (Jan van Mersbergen) en De verwarde cavia (Paulien Cornelisse). Midas Dekkers is een van de vele biologen in de Nederlandse letteren, van hem is de onvergetelijke quote: “Echte fauna en flora kennen de mensen vooral van de slager en de groenteboer”. Daar zullen volgend jaar in de Boekenweek de boekhandel en bibliotheek bij komen.