Inloggen via de website is tijdelijk niet mogelijk.
Probeer het later nog eens of probeer hier rechtstreeks in te loggen.
De catalogus binnen de website is tijdelijk niet beschikbaar.
Probeer het later nog eens of klik hier om rechtstreeks naar de catalogus te gaan.
×

Waarschuwing

Er is momenteel een storing waardoor het zoeken in en het reserveren/verlengen van collectie tijdelijk niet mogelijk is. Excuses voor het ongemak.

Kinderen met een leesprobleem kunnen terecht op het Makkelijk Lezen Plein (MLP) in de bibliotheek.

 

makkelijk lezen plein goed logoEén op de tien kinderen in het basisonderwijs heeft problemen met lezen en spellen. Dit zijn vaak kinderen met dyslexie, een aangeboren handicap die in alle lagen van de bevolking voorkomt. Maar ook bij kinderen met concentratiestoornissen, zoals ADHD en (allochtone) kinderen met een taalachterstand kunnen leesproblemen ontstaan.

Kinderen met een leesprobleem vinden lezen meestal niet leuk, omdat het hen te veel moeite kost. Krijgen deze kinderen geen goede begeleiding, dan neemt het zelfvertrouwen af en is de kans groot dat ze gaan onderpresteren. Het oplossen van dit probleem vraagt een krachtige gezamenlijke inspanning. Er is niet één partner die dit probleem volledig voor zijn rekening kan nemen. Alleen door samenwerking tussen bibliotheken onderling en bibliotheken en onderwijs kan substantiele vooruitgang worden geboekt. Met een Makkelijk Lezen Plein bieden de bibliotheken ondersteuning aan kinderen, ouders en leerkrachten.

Aangepaste collectie
Op dit Plein staat een selectie van boeken, dvd’s, cd-roms, luisterboeken en andere media, speciaal voor kinderen die lezen moeilijk vinden. Voor de kinderen zijn er boeken geselecteerd waarbij gelet wordt op bijvoorbeeld het lettertype en de lay-out, die vanaf het begin spannend of grappig zijn. Bovendien biedt het Plein ook informatieve media, zodat kinderen met leesproblemen er ook terecht kunnen voor spreekbeurten en werkstukken. De bibliotheek kiest hierbij niet alleen voor media waarin geschreven tekst staat, maar ook voor media in beeld en geluid. Voorbeelden hiervan zijn luisterboeken en cd-roms.

Er is ook een speciale website:
www.makkelijklezenplein.nl