Agenda | Wat is er in de Bibliotheek te doen?

De Nationale Voorleesdagen

De Nationale Voorleesdagen 'Hoe is het om klein te zijn?’, ‘Hoe is het om groot te zijn?’, ‘Hoe is het om ziek te zijn?’, ‘Of straatarm?’ Prentenboeken leren kinderen om zich dit soort situaties in te beelden. Daarnaast heeft voorlezen een positief effect op woordenschat, spelling en tekstbegrip.
Voorlezen maakt je leuker!
'Hoe is het om klein te zijn?’, ‘Hoe is het om groot te zijn?’, ‘Hoe is het om ziek te zijn?’, ‘Of straatarm?’ Prentenboeken leren kinderen om zich dit soort situaties in te beelden. Daarnaast heeft voorlezen een positief effect op woordenschat, spelling en tekstbegrip. Voor peuters en kleuters is het soms nog heel lastig om zich te verplaatsen in een ander. Zij kunnen zich nog niet zo goed voorstellen dat andere mensen er ook andere gevoelens, gedachten en ervaringen op nahouden. Voorlezen lijkt kinderen te helpen om deze cognitieve vaardigheid te ontwikkelen.

Van 22 januari tot en met 1 februari 2020 vinden De Nationale Voorleesdagen plaats. Doel van deze jaarlijkse campagne is het stimuleren van voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen. Gedurende de campagneperiode zijn er in het hele land allerlei voorleesactiviteiten. Ook de Bibliotheek Tubbergen organiseert leuke activiteiten voor peuters en kleuters!

Word lid en ontvang een vingerpopje van Moppereend!
Kinderen tot 18 jaar kunnen gratis én zonder inschrijfkosten lid worden van onze bibliotheek. Schrijf je je in tijdens De Nationale Voorleesdagen en ben je 6 jaar of jonger? Dan mag je in de bibliotheek gratis het vingerpopje van Moppereend ophalen. Het vingerpopje van Moppereend is leuk om te gebruiken tijdens het voorlezen.

Prentenboek van het Jaar
Het prentenboek dat dit jaar centraal staat is Moppereend, door Joyce Dunbar en Petr Horáček.

Moppereend gaat gedurende dit prentenboek van mopperig naar extreem chagrijnig. De andere dieren, die haar juist proberen op te vrolijken door te vragen of ze met hen wil meedoen, worden uiteindelijk allemaal aangestoken door het gechagrijn van eend. Ondertussen wordt het donderwolkje boven moppereend groter en groter tot het een ‘megantische’ zwarte wolk is geworden. En wat krijg je dan? De boel barst los: regen, dansende dieren in de plassen en een regenboog. Een mooie conclusie: hoe donker de wolken ook worden, ooit komt er een einde aan.

Mopperdag: Zing mee!

Stamp lekker mee en kijk boos in het rond! Met dit liedje dansen alle peuters en kleuters lekker mee tijdens de Nationale Voorleesdagen.

Prentenboeken TopTien
Als je de allerkleinsten gaat voorlezen, welke prentenboeken kies je dan? Jaarlijks maakt een jury van jeugdbibliothecarissen een selectie; de Prentenboek TopTien.

Voorleestips
Voorlezen maakt je leuker! Of je nu voor het slapen gaan een mooi verhaal voorleest of overdag samen een prentenboek bekijkt, er worden herinneringen voor het leven gemaakt. Daarnaast heeft voorlezen een positief effect op woordenschat, spelling en tekstbegrip. Hier een aantal tips