Agenda | Wat is er in de Bibliotheek te doen?

CURSUS: REMBRANDT en tijdgenoten

In 2022 ging “De Vaandeldrager” van Rembrandt op reis en bezocht verschillende musea in Nederland. Dit schilderij heeft 175 miljoen euro gekost, een absurd hoog bedrag. Dit gegeven biedt  een goede gelegenheid om ons eens te verdiepen in de meester der meesters.

Is er niet alles al over Rembrandt gezegd en geschreven? Dat is misschien het eerste wat erin u opkomt als er weer een nieuw boek gepubliceerd wordt of een “nieuwe” Rembrandt ontdekt is. Het antwoord is dus nee, er valt namelijk nog zoveel te ontdekken en te beleven aan de werken van onze “eigen” Rembrandt van Rijn die niet voor niets één van de meest beroemde schilders ter wereld is. Er bestaan maar weinig schilders waarnaar zoveel onderzoek is verricht, en die zoveel mensen heeft beroerd met zijn prachtige werken. In de zeventiende eeuw werd hij een bekend en geliefd historie en portretschilder, maar stuitte zijn onconventionele en losse manier van schilderen en de behandeling van diverse thema's, waaronder het vrouwelijk naakt, ook op kritiek.

Ook in de eeuwen daarna werd zijn werk afwisselend negatief beoordeeld of juist de hemel in geprezen.

In deze cursus, gegeven door kunsthistorica Miranda Nieuwenhuis, gaan we dieper in op het diverse oeuvre van Rembrandt, en op de vraag wat zijn kunst zo speciaal maakt maar ook waarom hij “de eerste ketter van de schilderkunst “ genoemd werd. Er valt nog genoeg te ontdekken....

Tijdens vier lessen duiken we aan de hand van vele beroemde (De Nachtwacht, Het Joods Bruidje, De anatomische les van dr. Nicolaes Tulp en vele andere) maar ook minder bekende werken  in het leven en werk van Rembrandt en tijdgenoten. Hierbij komen zowel zijn historische/mythologische werken, landschappen en de vele portretten/tronies en natuurlijk zelfportretten aan bod.

In de eerste les nemen we een kijkje in zijn jeugd, eerste leerjaren, Leidse periode en begin van zijn carrière in Amsterdam, waar hij zijn eerste belangrijke opdrachten ontving en veel portretten schilderde. Hij kwam hier aanvankelijk in dienst van de kunsthandelaar Hendrick Uylenburgh, waar hij behalve werk ook zijn  eerste grote liefde Saskia Uylenburgh vond, met wie hij in 1634 trouwde.

In de tweede les gaan we deze periode nader bekijken, in zijn eerste jaren in Amsterdam hebben vele kooplieden, predikanten, geleerden en dergelijke zich laten portretteren door Rembrandt. Toch weten we van veel geportretteerden (nog) niet de identiteit van de opdrachtgever.

De liefde: Rembrandt heeft drie vrouwen gehad, hij heeft ze allemaal als model gebruikt in zijn werk. In deze les ga ik nader in op zijn liefdes en op het huwelijk met Saskia, en op liefde in de zeventiende eeuw in het algemeen. Wat waren de gebruiken en gewoontes in het huwelijksleven en hoe kan men dit vaak in verkapte vorm terugvinden op de kunstwerken?

Rembrandt was één van de eerste schilders die het vrouwelijk naakt op een geheel realistische manier ging verbeelden. Dikke buiken, rimpels en putjes werden zonder gêne door hem afgebeeld. Deze tekeningen en etsen gingen regelrecht tegen het schoonheidsideaal in die andere bekende kunstenaars in zijn tijd wel nastreefden. Hoe werd dit ontvangen?

In de derde les gaan we kijken naar de invloed die Rembrandt heeft gehad als leermeester. Hij had een groot aantal leerlingen/medewerkers waaronder een aantal zeer bekend zijn geworden (o.a. Carel Fabritius, Gerard Dou, Govert Flinck, Ferdinand Bol, Nicolaes Maes). Nog steeds zijn er werken waarvan de eigenhandigheid van Rembrandt betwijfeld wordt, er werden in zijn tijd ook schilderijen van zijn leerlingen verkocht als echte Rembrandts.

En wat is er zo speciaal aan De Nachtwacht?

In de vierde les besteden we aandacht aan de laatste periode uit zijn leven, waarin hij nog een aantal onnavolgbare meesterwerken maakte, zoals Het Joodse Bruidje en De Staalmeesters.

Ook zal ik aandacht besteden aan zijn nalatenschap en de waardering voor zijn werk, die in de loop der eeuwen steeds meer is gegroeid, maar niet altijd positief is geweest.

AANMELDEN stuur een mailtje naar
LOCATIE  't Oale Roadhoes Tubbergen
WANNEER Woensdag 11 - 18 - 25 januari en 1 februari
TIJD 19.00 tot 21.30 uur