Nieuw servicepunt voor vrijwilligers en verenigingen

Alle vrijwilligers(organisaties) kunnen met ingang van 9 januari 2018 in de bibliotheek van Tubbergen terecht met hun vragen.
Kristel Trimbos-Groot Hemmink is sinds kort aan de slag gegaan als adviseur verenigingen en vrijwillige inzet in de gemeente Tubbergen. Ze adviseert en ondersteunt namens de Stichting Welzijn Tubbergen Dinkelland inwoners die onbetaald, onverplicht (maar niet vrijblijvend) werk verrichten in georganiseerd dan wel ongeorganiseerd verband waarmee een maatschappelijke belang gediend wordt. “Om dit meer kans van slagen te geven vonden wij dat er een nieuw op te zetten Servicepunt Vrijwillige Inzet zou moeten komen die meer biedt dan alleen een vacaturebank. Dit op een locatie die beter zichtbaar en benaderbaar is dan onze huidige locatie van de Vrijwilligerscentrale Tubbergen in de sporthal, waardoor we in gesprek kunnen komen met de inwoners van Tubbergen op een plek welke bruist en verbindt”, legt Trimbos uit. “Ook vond ik het belangrijk om activiteiten te ontdubbelen, zodat vrijwilligers niet worden overvraagd.”

Bij de locatiekeuze werd gekeken of ze konden aansluiten bij reeds bestaande initiatieven. Trimbos: “Als stuurgroeplid van het onlangs geopende Taalhuis was er al een mooie verbinding ontstaan waarop we verder konden bouwen. Dus vrij snel na mijn start heb ik contact gezocht met Marijke Nijkrake van Bibliotheken Tubbergen om de mogelijkheden van samenwerking verder te onderzoeken.”

Open voor advies
De spreekuren zijn op dinsdag van 10-12 uur en op donderdag van 14-16 uur. Organisaties en vrijwilligers kunnen dan geheel vrijblijvend binnen lopen voor informatie of advies op het gebied van vrijwillige inzet. “Hoe mooi is het dat we ons spreekuur kunnen houden in het pand waar ook het Taalhuis actief is? Het spreekuur op de donderdagen hebben we zelfs verplaatst van de ochtend naar de middag, zodat we tegelijkertijd open zijn. Op die manier bieden we de bezoekers van het Taalhuis een plek aan waar ze kunnen oefenen in het zoeken naar een vacature of het voeren van een intakegesprek of… vul maar in”, zegt Trimbos-Groot Hemmink met trots. “Voor onze vrijwillige medewerkers van het Servicepunt Vrijwillige Inzet is het ook een spannende verhuizing. Bestaande werkwijzen vragen hernieuwing en daar gaan we in de praktijk achter komen. Dus leren, samensmelten en ontdekken door het maar gewoon te gaan doen, zodat we laten zien dat we er zijn voor de inwoners van de gemeente Tubbergen. Al met al een mooi en sprankelend vooruitzicht voor het nieuwe jaar.”

Marleen Wagenaar-Ter Braak is in Dinkelland het nieuwe aanspreekpunt voor vrijwilligers en verenigingen.